Wie is Anja?

Visie
Een mens heeft een zelf genezend vermogen. Het lichaam heeft veel te vertellen en ik kwam er zelf ook al snel achter dat alleen praten in de hulpverlening onvoldoende helpt en ben toen de studie Haptonomie gaan doen. Jezelf zijn in relatie met de ander is wat mij raakt en boeit in mijn privéleven en mijn werk als therapeut. Vanuit deze visie doe ik mijn werk. Bij het Atma instituut vond ik de opleidingen die passend was bij mijn visie. Hier heb ik de opleidingen Lichaamsgerichte coaching en trauma basics gevolgd.

Altijd ben ik geïnteresseerd in wat de ander beweegt, bezighoudt. Hoe iemand zich voelt en hoe iemand denkt. Dit heeft erin geresulteerd dat ik als maatschappelijk werker aan de slag ben gegaan. In mijn werkzame leven heb ik allerlei functies uitgevoerd in de verstandelijk gehandicaptenzorg en mijn laatste functie was manager en adviseur bij een grote organisatie. Ik heb een hele bewuste keuze gemaakt om niet meer als manager en adviseur werkzaam te zijn, maar om nog dichter bij ‘de mens’ iets te kunnen betekenen. Dit is altijd een rode draad in mijn leven geweest om de zorg voor mensen zo goed mogelijk vorm te geven.

Ik vertel je hier graag wat ik voor jou kan betekenen.

Wat is lichaamsgerichte therapie?
Lichaamsgerichte therapie heeft als uitgangspunt dat er meer is dan alleen het nadenken en praten over de problemen waar iemand tegenaan loopt. Onderzoek heeft aangetoond dat wat we in ons leven ervaren niet alleen in onze hersenen wordt opgeslagen, maar ook in ons zenuwstelsel en de rest van ons lichaam. Met lichaamsgerichte therapie en coaching ga je eigenlijk een stapje verder dan alleen praten over je klachten. Je leert weer te luisteren naar de signalen van je lichaam. Door het lichaam bij de gesprekken te betrekken, kom je in contact met de opgeslagen lichaamssensaties en kom je weer in balans.

Hierbij worden de signalen van het lichaam gevolgd en niet alleen het praten over de problemen. In je eigen tempo wordt de spanning in je lichaam en je zenuwstelsel ontladen. Hierdoor nemen de stresssymptomen geleidelijk aan af en wordt de impact van je problemen tot hanteerbare proporties teruggedrongen.

Je beter voelen
Als je last krijgt van lichamelijke en/of geestelijke klachten komt er vaak een moment dat je hier wat aan wilt doen. 
Lichaamsgerichte therapie en coaching kan je daarbij helpen en is voor iedereen geschikt. Om verschillende redenen kun je niet lekker in je vel zitten:

  • Je voelt je gejaagd, druk en overbelast (we noemen dat ook wel stress, burn-out, of overspannen zijn)
  • Je hebt last van depressieve klachten. Je zit vast in negatieve gedachten of je bent veel aan het piekeren
  • Je bent veel aan het denken (we zeggen wel; je zit te veel in je hoofd) en komt moeilijk bij je gevoelens
  • Je hebt moeite om jezelf te uiten
  • Je hebt last van angsten. Dat kan zich op veel manieren uiten. Angst voor groepen mensen, bang om boodschappen te doen of om duidelijk te maken wat je wilt
  • Je bent vermoeid (door bijvoorbeeld slaapgebrek). Je hebt weinig energie en voelt je lusteloos
  • Je hebt het gevoel vast te zitten door een verlies of traumatische ervaringen (dat is een nare ervaring die je moet verwerken)
  • Je hebt last van lichamelijke klachten. Je (huis)arts kan geen medische oorzaak vinden
  • Je hebt moeite om grenzen aan te geven
  • Je loopt vast op je werk.