Dit is een nieuwe pagina.

 In gesprek met Anja

“Het is zo fijn als iemand begrijpt wat er aan de hand is en oude ervaringen los kan laten …”

Anja woont net buiten Almen in een prachtige, rustgevende omgeving. De stap nemen om in therapie te gaan, is voor sommige mensen best wel moeilijk. Soms worstel je al een tijdje met  klachten, of loop je al even bij je huisarts die je ook niet verder kan helpen. Je besluit om in therapie te gaan. Maar hoe doe je dat en met wie ga je in zee? Klikt het wel met die persoon? Vaak kom je daar het beste achter door het gesprek aan te gaan. Wij zochten Anja alvast op en laten je op deze website een beeld zien van Anja. En natuurlijk gaat een persoonlijk gesprek met Anja je uiteindelijk verder helpen of zij jou de beste hulp kan bieden.

Op de website staat veel informatie. Ook wat je gedaan hebt en hoe je tot je praktijk bent gekomen. Hoe zouden jouw vrienden jouw omschrijven?

“Vrienden en familieleden vinden mij nuchter, realistisch, betrouwbaar en eerlijk. Ik heb oprechte aandacht voor de ander. Ook omschrijven zij mij als meevoelend. Ik kan goed luisteren en ben doelgericht. Ze vinden me wel een zacht persoon die vaak ook op zoek is naar haarzelf.” Anja vervolgt, lachend: “En ik breng graag humor in een gesprek. Daarmee kun je ook de luchtigheid bewaren.”

Wat vindt ze belangrijk in een therapie? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Het is belangrijk dat iemand zich op zijn gemak voelt bij mij en zich veilig voelt. Anders kan iemand zich niet ontwikkelen. Tijdens coaching en therapie is je voldoende veilig voelen een eerste voorwaarde om samen aan het werk te gaan.”

Visie
Anja vindt dat mensen zelf in staat zijn hun eigen problemen en trauma's te verwerken. “Ik werk vanuit een holistische visie waarbij luisteren naar de signalen van het lichaam een belangrijke ingang is. Bij lichaamsgerichte therapie en coaching praat je niet alleen over je klachten, maar leer je weer luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Je leert op een ervaringsgerichte manier weer te luisteren naar de signalen van je lichaam. Zo ontstaat er weer een verbinding tussen lichaam en geest. Hierdoor kom je dieper in contact met je gevoelens en verlangens en kom je weer in balans. Je wordt weer vitaler op zowel mentaal, emotioneel als fysiek niveau.”

Voor iedereen?
We vragen ons af of iedereen bij Anja terecht kan. Van jong tot oud. Komt het ook wel eens voor dat ze mensen weigert? Anja: “In principe kan iedereen van alle leeftijden bij mij terecht. Wanneer er psychiatrische problematiek aan de orde is, bijvoorbeeld een psychose, verwijs ik iemand door.”

Tot slot. Wat zou je nog graag willen vertellen aan mensen die op deze website terecht zijn gekomen?  “Mensen kunnen bij mij terecht als ze willen groeien en meer willen leren over zichzelf. Ons lichaam slaat herinneringen op, onthoudt ervaringen en reageert hierop. Het is zo fijn wanneer iemand begrijpt wat er aan de hand is en de oude ervaringen los kan laten en zo weer in beweging kan komen. We zijn geneigd om ons te focussen op dat wat ons verstand ons vertelt, maar vergeten vaak ons lichaam. En juist in ons lichaam slaan we belangrijke informatie op over de positieve en negatieve ervaringen in het verleden. In ons dagelijks leven gebruiken we veel uitdrukkingen waar ons lichaam in genoemd wordt. Bijvoorbeeld; Ik zit niet lekker in mijn vel, ik heb een brok in mijn keel, een knoop in mijn maag of ik loop al heel lang op mijn tenen. In de therapie herstellen we het contact met je lichaam en leer je weer te luisteren naar de signalen van je lichaam.”

Tot slot meldt Anja: “Als onze emoties geen natuurlijke uitweg vinden, gaan ze op zoek naar andere manieren om tevoorschijn te komen. Bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn of rugklachten. Hierdoor raak je uit balans. Ik begeleid je graag in dit proces.”